Snowmaking in the French Alps: climatic context, current facilities and outlooks - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Revue de Géographie Alpine / Journal of Alpine Research Année : 2015

Snowmaking in the French Alps: climatic context, current facilities and outlooks

Dynamique de la neige de culture dans les Alpes françaises : contexte climatique et état des lieux

Résumé

Snowmaking facilities spread in the French Alps from 1974 and particularly from the 1990s. Nearly all resorts are now equipped with snowmaking facilities which appears as a guarantee of snow for a successful stay (for skiers) and a sufficient revenue (for ski lifts operators). The effects of climate change justified the investments in new facilities in the last few years while research projects investigated that topic for the first time by crossing socio-economic and physically based approaches. Our survey was realised in autumn 2014 and collected data from a representative population of resorts of the French Alps. According to that survey, 32% of ski tracks surface are now equipped with snowmaking facilities in the French Alps. That ratio should even reach 43% of equipped ski tracks by 2020. Even though Medium to Very Large resorts are now equipped at very similar levels, the upcoming developments of snowmaking facilities highly depend on resorts size. The Very Large resorts plan the largest extensions and nearly 50% of their ski tracks surface should be equipped with snowmaking facilities in 2020. However, an analysis of suitable conditions for snowmaking in the French Alps shows that the potential for snow production is limited and decreases since the 1960s by several hours per year depending on the altitude. Since the effects of climate change should be even more important in coming decades, the resorts will probably have to produce snow in more marginal conditions, with lower efficiency and thus higher costs.
Le développement de la neige de culture dans les Alpes françaises a réellement démarré dans les années 1990. Devenue une garantie de réussite de leur séjour pour les skieurs comme de résultat pour les exploitants, la neige de culture s’est systématisée. Les problématiques liées au changement climatique ont justifié depuis plusieurs années les investissements dans les enneigeurs et suscité l’intérêt pour des études scientifiques croisant des approches physiques et socio-économiques dans lesquelles nous inscrivons ce travail. Notre enquête a été réalisée à l’automne 2014 sur la base d’un panel représentatif de domaines skiables et a révélé un taux d’équipement des pistes en neige de culture de 32% en surface dans les Alpes françaises. Les stations Moyennes à Très Grandes sont actuellement équipées de manière similaire. La tendance à l’équipement s’est renforcée ces dernières années et la surface équipée dépassera 40% en surface dès 2020 d’après les résultats de notre enquête. Toutefois, la dynamique de développement de la neige de culture est variable selon les stations. Leur projet d’extension est fortement lié à leur taille et les Très Grandes Stations devraient être les plus équipées en enneigeurs en 2020 (près de 50% en surface). Une analyse des conditions climatiques alpines montre pourtant que le potentiel de production est limité et décline depuis les années 1960. Produire de la neige de culture est coûteux et le sera de plus en plus à mesure que le besoin se rapproche du potentiel de production et que la poursuite des effets du changement climatique pousse les domaines à produire dans des conditions marginales.

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Citer

P. Spandre, H. François, S. Morin, E. George-Marcelpoil. Snowmaking in the French Alps: climatic context, current facilities and outlooks. Revue de Géographie Alpine / Journal of Alpine Research, 2015, 103 (2), pp.17. ⟨10.4000/rga.2913⟩. ⟨hal-02602560⟩
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